Wednesday, April 26, 2006

Milt-Qi, een belangrijke schakel in je spijsvertering

Op de site van Ron Fonteine heeft Ron vele interessante artikelen staan waar je zeker eens een blik op zou moeten werpen. Een stukje uit een artikel op www.Fonteine.com wil ik er even uit lichten:

Het eetgedrag van Chinezen heeft veel raakvlakken met het oerdieet.
Chinezen eten en drinken werkelijk non-stop. In elk dorpje is wel weer wat anders te koop; pinda's, mango's, brood, soep, koude rijst en gekookte eieren. Chinezen doen massaal inkopen, luid smakkend en met plastic zakken vol koopwaar lopen ze door de straten. Hier vragen we hoe gaat het, in China zeggen ze heb je al gegeten. Kinderen horen hun ouders al praten over gerechten en weten wat ze moeten eten bij bepaalde ziektes. Wij denken dat chinezen alles maar koken en verwarmen en dat ze geen rauw voedsel eten. Maar pas op. Net als de oermens eet de chinees licht rauw voedsel. Om de smaak goed in een product te houden stoomt of roerbakt hij het liefst op een hoog vuur. Het roerbakken van groenten en vlees duurt maar een paar minuten. Chinezen eten wel koolhydraten, maar combineren dit met vetten en vezelrijke groenten. De opname van suikers in het bloed worden vertraagd wanneer men vetten of vezelrijke producten combineert met koolhydraten. Ons voedsel hier, is hoofdzakelijk gericht op vlees en vetten. Gemiddeld genomen eten we teveel en heeft onze voeding niet de juiste samenstelling. We eten te weinig groenten, fruit en vis en te veel trans- en verzadigde vet. De inname van deze vetten is ongeveer anderhalf keer de aanbevolen hoeveelheid. In een restaurant wordt de nadruk gelegd op vlees of vis met frietjes en een minimum aan groenten. Iemand die wil afvallen met een Milt Qi deficiëntie moet licht verteerbaar voedsel eten om de Milt de kans geven zich aan te sterken. Zoals soep en gekookte producten. Iemand die geen Milt Qi deficiëntie heeft zal al meer licht rauw voedsel mogen hebben als roerbakken /wokken en rauwe producten.

Waarom zijn chinezen over het algemeen niet dik ondanks dat ze veel, vaak en alles door elkaar eten zonder ook maar een calorie te tellen?
Een recente studie in China toonde aan dat , gemiddeld gesproken, Chinezen 20% meer calorieën eten dan Amerikanen, maar dat Chinezen toch slanker zijn.

Chinezen eten meerdere keren op een dag.
Ontbijten is zeer belangrijk. Meestal is dit een warme maaltijd gemaakt van rijst en noodles.
Eten wordt aangepast aan lichamelijke symptomen.
Pepers stimuleren de spijsvertering. Chinezen eten erg veel pepers.
Chinezen snoepen nauwelijks. Ze eten wel veel tussendoortjes maar je zal ze nooit zien met een mars of zak chips.
Chinezen eten veel verse groenten, fruit en sojabonen. Sojabonen bevat de stof lecithine. Lecithine heeft een gunstige invloed op het geheugen, de stofwisseling van vetten en het heeft een verzorgende invloed op hart en bloedvaten.
De verhoudingen liggen anders. Ze eten minder slechte vetten en meer vezelrijke producten.
Er wordt gebruik gemaakt van speciale geneeskrachtige kruiden en specerijen.
Chinezen eten wel vet, maar altijd gecombineerd met vezelrijke producten. Dus nooit alleen. (Wij eten friet met een kroket zonder groenten.)

De 10 geboden.

1. Het voedingspatroon moet gevarieerd zijn.
2. Om de twee uur eten.
3. Eet elke dag soep.
4. Een balans creëren tussen schimmels en bacteriën.
5. Leerzaam proces.
6. Handhaven van eigen producten.
7. Leren communiceren tussen lichaam en geest
8. Leren keuzes maken tussen koolhydraten en vetten.
9. Niks is verboden.
10. Ik mag geen honger hebben.


Het dieet:
Om de twee uur eten ivm de maag die niet te veel en niet te weinig voedsel mag verwerken. Westers kan je zeggen dat de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk moet blijven.
Niet meer na 20.00 uur eten, wel drinken of een bakje Yoghurt (Yoghurt is geen melkprodukt)

Geen melk
Oosters vanwege produktie van damp
Westers vanwege de lactose in melk
Geen kaas -> 2/3 bestaat uit puur dierlijke vetten
Elke dag soep eten
Oosters: Milt Qi versterkend
Westers: energie verhogend, makkelijk opneembaar, goede maag vuller tijdens dieet ook vanwege de hoeveelheid vocht.

Geen snelle koolhydraten als aardappelen brood pasta's en rijst
O: Deze overbelasten de Milt Qi en remmen de controlerende werking van de lever. Gevolg is damp en lever qi stagnatie.
W: Snelle koolhydraten zetten zich om in Glycogeen en uiteindelijk in vet
Brood vervangen door crackers.

Proberen een ritme te krijgen en niet afwijken van je eigen smaak. Probeer zo normaal mogelijk te doen. Het heeft geen zin om een extreem dieet te gaan volgen wat afwijkt van je eigen keuken. Dit hou je niet vol.



Op de site van Innerned.org kwam ik een stuk van Jan Reinders tegen:


In het lichaam wordt voedsel omgezet tot energie. Voor de omzetting (transformatie) van het voedsel en de verplaatsing (transport) van de omgezette stoffen zijn bepaalde energieën nodig. Milt-Yang-Qi Uitleg
Toelichting: [-]
Orgaannamen in dit artikel, die beginnen met een hoofdletter hebben betrekking op energiesystemen volgens de Chinese geneeskunde. Denk hierbij niet zozeer aan het orgaan zelf: Nier- energie bijvoorbeeld zegt niet altijd iets over het orgaan nier. is een belangrijke energie die een rol speelt bij de vertering. Een tekort aan deze energie kan leiden tot vele klachten en dik worden. Het lichaam 'voelt' dat het moeite heeft om bepaalde stoffen te verteren; je krijgt al gauw een opgeblazen gevoel.

Aangezien het lichaam daardoor niet alles opneemt (en tekorten ontstaan m.b.t. bepaalde stoffen) ontstaat er eerder een hongergevoel en de behoefte tot meer/vaker eten. Als je vele malen op één dag gaat eten (tussendoorjes), dan moet het lichaam telkens weer de spijsverteringsenergieën opstarten. Milt Yang Qi wordt daardoor nog meer uitgeput. In geval van Milt-Qi-verstoringen ontstaat er dikwijls een behoeft aan zoet. Veel zoet eten put op zijn beurt de Milt Qi uit. Piekeren, studeren, TV-kijken en lezen onder het eten doen dat ook.

Een flinke verstoring van de Milt Qi kan er toe leiden dat de problemen op het gebied van 'transport en transformatie': voedsel wordt slechts gedeeltelijk omgezet tot energie (de rest wordt o.a. omgezet naar vet) en vocht word slecht getransporteerd (veel vocht blijft in het lichaam). Vet en vocht maken zwaar, terwijl het lichaam tegelijkertijd tekorten heeft (o.a. vermoeide benen en slechte concentratie).

Sommige mensen met een flinke Milt Qi leegte kunnen ‘van water dik worden'. Ook andere Qi systemen (van Lever, Nieren en Maag) hebben een flinke invloed op de spijsvertering. Dikwijls beïnvloeden ze ook de bovengenoemde Milt Qi. Mensen met een Lever Qi stagnatie hebben dikwijls zin in chocolade: zij ‘eten zich door de stagnatie heen'.

Gewoon gaan lijnen met een aanwezige energieverstoring (zoals de bovenvermelde Milt Yang Qi) kan leiden tot tekorten in het lichaam. Het lichaam heeft immers moeite om alle bouwstoffen op te nemen. Het lichaam zal gaan ‘knagen' . Het lichaam blijf om voedsel vragen. Door de aanwezige onbalans ben je psychisch minder sterk en heeft het lichaam extra zin in bepaalde stoffen (b.v. zoet). Via de brede aanpak van de Chinese Geneeswijze lukt het menigeen wel om af te vallen.


Met dank aan Ron Fonteine, Innerned.ord en Jan Reinders.

1 Comments:

At 2:41 AM, Blogger Robert said...

hee ro,
Ik heb hem bekeken! Leuk!
Wel handig zo heb je alle belangrijke artikelen bij elkaar!
Dikke kus van mij

 

Post a Comment

<< Home