Wednesday, May 31, 2006

Suiker: De grootste troep en verslavend als hard drugs

Plantaardig voedsel is oa.: granen, (peul)vruchten, groenten. Dierlijk voedsel is vlees, vis en zuivel zoals melk, eieren maar ook kaas, joghurt enz. Geraffineerd voedsel is om. witte rijst, wit brood en koek en gebak en suiker. Om goed overzicht te hebben op de overvloed aan voedselaanbod kunt u het gemakkelijkst deze drie categorieen aanhouden. Gezond eten is plantaardig eten aangevuld met een beetje dierlijk en zo weinig mogelijk geraffineerd. Suiker neemt een aparte plaats in, omdat deze zeer geraffineerd is, en dient het liefst helemaal vermeden te worden. Dit houdt in dat u de meeste produkten in de supermarkt kunt laten staan, alleen al omdat bijna overal suiker in is verwerkt, tot zelfs de groente en de soepen toe!

Het probleem met suiker is dat omdat ze zeer geconcentreerde plantendelen zijn, ze zeer verslavend is. De mate van verslaving kunt u zelf ervaren wanneer u twee of drie dagen geen korrel suiker tot u neemt (en dus ook geen produkten met suiker erin). Honing, allerlei moutstropen en vruchtensuiker (vruchten en siropen) mag, maar met mate. U zult dan merken -mits u altijd gewoon suiker nuttigde, natuurlijk- dat u, net als een drugsverslaafde, ontwenningsverschijnselen krijgt. Uw spieren worden slap en u denkt en fantaseert de hele tijd over de produkten met suiker, die u gewoonlijk snoept, terwijl de honing of vruchten zoeter gaan smaken dan voorheen.

Zou iemand die van kindsbeen af met suiker verslaafd is gemaakt (mama, mag ik een ijsje?) op volwassen leeftijd plotseling stoppen met (witte of bruine, want daar is bijna geen verschil tussen) kristalsuiker, dan zal de persoon in kwestie er tot vijf jaar over doen eer hij het verlangen naar het witte goedje niet meer kent, zo schadelijk is het dat miljoenen moeders over de hele wereld hun kinderen onbekommerd en onbewust van het kwaad de smaak, spijsvertering, spieren en botten, uithoudingsvermogen en gebit van hun kroost voor het leven verpesten. Suikerziekte maakt blind en sommige kinderen lijden door suiker aan overactiviteit wat kan bijdragen aan a-sociaal en zelfs crimineel gedrag.

Maar voor alle gebruikers van suiker geldt dat hun energiehuishouding in de war raakt- ze dus minder sportief kunnen presteren en dus minder zin hebben in lichamelijke activiteiten. Dat ze er vet van worden is nog maar bijzaak. De hoofdzaak is dat suiker en vet ons afkerig maakt van neutraal smakend voedsel als graanvlokken geweekt of gekookt in water, of rauw. Terwijl die graanvlokken of musli op hun beurt weer onze behoefte aan vet, zoet en geraffineerd voedsel verminderen doet.

U bevredigd maw. dus niet zozeer uw behoefte aan vet en suiker met een slaatje of gebakje, maar legt telkens weer de basis voor een nieuw verlangen ernaar de volgende keer! Vet en dierlijk voedsel idemdito. Wanneer u uw maag vult met een prop plantaardig voer, wanneer u het gewend was dat daar vlees of boter (rijkelijk) in vermengt was, en zout, zal uw buik protesteren en u zult fantaseren over vette voeding. U zult nu begrijpen waarom het voor de meeste mensen zo moeilijk is om gezonder te gaan eten, omdat ze aan drie zaken verslaafd zijn: aan suiker en zoet, aan vet en dierlijk, en aan wit en geraffineerd voer, of eigenlijk zelfs aan vier: gebakken voeder! Een gemiddelde junk is maar aan een drug verslaafd!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home