Thursday, June 01, 2006

Supplementen > Chroom

Het Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteert dat 90% van alle volwassenen volgens hun informatie een chroom tekort heeft. In Nederland zal de situatie waarschijnlijk niet veel beter zijn. Door dit chroom tekort ontstaat insuline resistentie en daardoor overgewicht. In 1997 werd tijdens de 57ste Annual Scientific Session van het Amerikaanse Diabetes Association de resultaten van een studie van vier maanden gepresenteerd. Hier kregen diabetes patiënten dagelijks 1000mcg chroom picolinaat toegediend. De conclusie van de wetenschappers was dat chroom picolinaat de werking van insuline aanzienlijk (40% beter dan de controle groep die geen chroom kreeg) verbeterd had. Chroom is goedkoop en veilig en kan daardoor zonder meer toegepast worden bij de behandeling van overgewicht alsgevolg van hyperinsulinemie (insuline resistentie).
Chroom tekort veroorzaakt insuline resistentie en daardoor overgewicht
Het Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteert dat 90% van alle volwassenen volgens hun informatie een chroom tekort hebben. In Nederland zal de situatie waarschijnlijk niet veel beter zijn. Door dit chroom tekort ontstaat insuline resistentie en daardoor overgewicht. Hierdoor is er meer insuline nodig voor het glucose transport van de bloedbaan naar de mitochondria (energie centrales) van de cellen. Dit verhoogde insuline niveau vergroot het tekort aan chroom in het lichaam door een verhoogde uitscheiding via nieren en de urine. Zo ontstaat er dus een vicieuze cirkel en kan er zo een ernstig chroom tekort ontstaan dat uiteindelijk hyperinsulinemie en overgewicht veroorzaakt.
Wetenschappelijk onderzoek over chroom suppletie bij de behandeling van insuline resistentie (overgewicht)
Anderson rapporteert dat het glucose metabolisme bij proefpersonen die weinig chroom via voeding binnen kregen minder goed werkt. Bovendien stelde hij vast dat bij patiënten met een ligt verhoogde suikerspiegel chroom suppletie verbetering gaf.

In een artikel dat in het blad Diabetes Education in 2004 werd gepubliceerd wordt ook gerapporteerd dat chroom in staat is een verstoord glucose metabolisme te normaliseren. Hier wordt ook aangegeven dat de onderzoekers denken dat chroom picolinaat de meeste resultaten geeft en dat een groot aantal dierproeven aantoont dat chroompicolinaat een veilig supplement is.

In een ander artikel geeft Anderson aan dat: chroom de binding van insuline met cellen vergroot, het aantal insuline receptoren vergroot en de gevoeligheid van het lichaam voor insuline vergroot. Hierdoor is minder insuline nodig waardoor overgewicht als gevolg van hyperinsulinemie vermindert.

Bahijiri en anderen gepubliceerd. In dit onderzoek werden verschillende chroom verbindingen onderzocht. Alle chroom verbindingen waren in staat om het glucose niveau in het bloed en de urine omlaag te brengen. In de groep waarin chroom GTF werd gebruikt waren de resultaten beter dan in de andere groepen. Waarschijnlijk doordat deze verbinding beter in het lichaam werd opgenomen. Een aantal patiënten waren in staat om bloedsuiker stabiliserende geneesmiddelen te verminderen, sommige diabetes type II patiënten die ook insuline injecties gebruikten hadden geen insuline meer nodig.

In 1997 werd tijdens de 57ste Annual Scientific Session van het Amerikaanse Diabetes Association de resultaten van een studie van vier maanden gepresenteerd waar diabetes patiënten dagelijks 1000mcg chroom picolinaat toegediend kregen. De conclusie van de wetenschappers was dat chroom picolinaat de werking van insuline aanzienlijk (40% beter dan de controle groep die geen chroom kreeg) verbeterd had.

Kim waarschuwt voor het gebruik van corticosteroiden. Volgens zijn onderzoek verstoren corticosteroiden de koolhydraat verbranding. Hierdoorontstaat vaak overgewicht. Volgens Kim kan chroom supletie voor deze patienten toegepast worden om het effect van corticosteroiden op de koolhydraat verbranding te verminderen.
Chroom GTF versus Picolinaat bij de behandeling van overgewicht
Onderzoek welke vorm van chroom, GTF of picolinaat, het beste gebruikt kan worden bij de behandeling van insuline resistentie (overgewicht) is onduidelijk. Onderzoek van Mcarty geeft echter aan dat chroom piconilaat synergetich werkt met biotine. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar chroom piconilaat. Signalen dat het supplement werkt zijn:

* Minder trek in zoet
* Meer energie
* Mogelijk vrolijker

Conclusie tot nu toe over chroom en overgewicht

* Chroom picolinaat is een veilig supplement. Het is goedkoop en kan daardoor zonder meer toegepast worden bij de behandeling van overgewicht alsgevolg van hyperinsulinemie (insuline resistentie).
* De reden dat er met chroom wisselende successen worden behaald ligt aan het feit dat chroom alleen goed kan worden ingezet bij overgewicht dat wordt veroorzaakt door insuline resistentie (hyperinsulinemie).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home