Wednesday, June 21, 2006

Volkorengranen: goed voor het hart
Volkorengranen bevatten veel vezels en hebben daardoor een gunstig effect op luie darmen, maar ze hebben nog heel wat andere troeven. Minstens drie porties volkorengranen per dag eten zou het risico op hart- en vaatziekten gevoelig verminderen…
Volkorenbrood

Er bestaat nogal wat verwarring over de term 'volwaardige graanproducten',
vooral rond de producten die we bij de bakker kopen. Veel mensen denken dat grijs
brood, meergranenbrood of zemelenbrood een soort volkorenbrood zijn. Dat klopt
helemaal niet. Deze broden zijn gemaakt van gezeefde bloemsoorten, waaraan
vervolgens zemelen of verschillende graanmengelen zijn toegevoegd. Bij
voltarwemeel daarentegen vertrekt men van volle tarwe. En dat is een heel verschil.

Heel veel antioxidanten
De voedingseigenschappen van de volkorengranen (bloem en brood op basis
van volle granen van tarwe, rogge…, maar ook pasta's en volle rijst) zijn de tegenpool
van de geraffineerde granen, of ze nu gegeten worden in hun eigenlijke vorm
(witte rijst, tarwegries…) of in de vorm van bloem en gries (pasta's, brood…).

Volkorengranen behouden niet alleen het endosperm kiemwit (daar zit zetmeel en
energie in), maar ook hun omhulsel, dat de zemelen en de kiem bevat. In de zemelen
zitten de vezels van het graan, maar ook vitamines van de B-groep, mineralen,
fytosterolen, lignanen en andere stoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. In de
kiem zitten vitamines B, vitamine E, essentiële vetzuren en veel antioxidanten.

Om die reden behoren de volkorengranen tot de voedingsproducten die het
meest antioxidanten bevatten. Hun antioxidante werking zou zelfs
vergelijkbaar zijn met die van fruit of wijn, en daarvan zijn de voordelen onderhand wel
bekend.

Volkorengranen zijn goed voor de slagaders
De laatste jaren zijn er enorme vorderingen geboekt in de kennis over de effecten van
volwaardige graanproducten. Uit uitgebreide epidemiologische onderzoeken
waar duizenden mensen bij betrokken waren, blijkt dat elke dag drie porties
volkorengranen eten het risico op hart- en vaatziekten met 25 tot 35%
vermindert!

Een kleine inspanning met grote resultaten dus. Dat beschermende effect verkrijg je
namelijk al met twee sneden volkorenbrood en het equivalent van een kop volwaardige
granen (havervlokken e.d.).

Hoe alles precies in zijn werk gaat is nog niet duidelijk. Dat de vezels een
beslissende rol spelen, is bekend, maar er zijn nog andere factoren in het spel. Ook naar
de rol van de cholesterol verlagende fytosterolen en de beschermende antioxidanten
wordt nog verder onderzoek verricht.

De positieve effecten in het lichaam manifesteren zich op het niveau van het
cholesterolgehalte, ontstekingen, het homocysteïne-gehalte (een zwavelhoudend
aminozuur dat heel agressief is voor de slagaders), de werking van de
bloedvatenwanden en de stolselvorming. Kortom, in volle granen zitten pareltjes en ze
hebben bovendien ook heel veel smaak. Misschien wordt het tijd voor een eerherstel...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home