Friday, September 15, 2006

Eet minder verzadigt vet en meer onverzadigd vet

  • Eet daarom weinig vlees (wild is toegestaan) en weinig zuivel, maar bij 4 - 5 maaltijden per week vette vis zoals: haring, makreel, zalm, sardines of tonijn. Gebruik extra visolie suppletie (EPA DHA) als dit advies niet haalbaar is.
  • Eet meer onverzadigd vet maar geen meervoudig onverzadigde zonnebloemolie. Deze olie veroorzaakt hart en vaatziekten.
  • Maak ruim gebruik van koudgeperste enkelvoudig onverzadigde olijfolie, voor zowel de salade als om te bakken en braden. Bak nooit in meervoudig onverzadigde olie, hierbij komen zeer schadelijke stoffen (vrije radicalen) vrij.

Eet minder omega-6 en meer omega-3 essentiële vetzuren

  • Essentiële vetzuren zoals omega-6 en omega-3 zijn onmisbaar voor onze gezondheid, maar een overconsumptie van omega-6 heeft in onze Westerse cultuur een groot aantal ernstige ziekten veroorzaakten. Overmatig gebruik van plantaardige zonnebloemolie is een van de oorzaken. Gebruik daarom geen plantaardige oliën, zij bevatten veel omega-6 vetzuren. Alleen koudgeperste olijfolie is toegestaan.
  • Een verhouding van 4 : 1 als ratio tussen omega-6 en omega-3 wordt door veel organisaties gezien als een optimaal.
  • Lijnzaadolie, een bron van omega-3 vetzuren, is alleen voor vrouwen toegestaan. Het werkt preventief tegen borstkanker en verbetert de huid. Mannen kunnen geen lijnzaadolie gebruiken omdat het de kans op het verkrijgen van prostaatkanker vergroot.
  • Vette vis bevat veel omega-3 vetzuren in de vorm van EPA en DHA. Weer een reden om vaak vis te eten.

Eet zo weinig mogelijk transvetten

  • Transvetten zijn kunstmatige vetten die tijdens de productieproces van sommige voeding in het voedsel terecht komen. Transvetten zijn zeer schadelijk voor onze gezondheid en veroorzaken o.a. overgewicht.
  • Gebruik daarom geen margarine of halvarine op uw brood maar roomboter. Margarine en halvarine bevatten veel transvetten.
  • Gebruik ook geen margarine bij het bakken en braden. Olijfolie is de eerste keuze voor bakken en braden. Het bevat enkelvoudig onverzadigd vet. Het gebruik van roomboter is bij bakken en braden ook toegestaan.
  • Eet zo min mogelijk producten transvetten die transvetten kunnen bevatten, dit zijn o.a. alle voeding uit de frituur, de meeste kant en klaar maaltijden, koek en gebak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home