Friday, September 15, 2006

SOJA en Tofu waarschuwing

Twintig jaar geleden werden sojabonen nog gezien als oneetbaar, zelfs in Azië, de herkomst van soja. Soja werd al tijdens de Chou Dynastie (1134 – 246 BC) in China gebruikt. Alleen ging het hier wel om de gefermenteerde vorm van soja. De Chinezen hebben eigenlijk nooit soja gegeten zoals wij dat nu doen. De oude Chinezen realiseerden zich toen al dat deze gefermenteerde vorm de enige manier was om soja op een veilige manier geschikt te maken voor consumptie. De reclame boodschap die soja producenten verspreiden dat soja al duizenden jaren wordt gegeten is dus de halve waarheid. Soja wordt wel duizenden jaren gegeten maar niet in de vorm waarin wij dat nu in onze voeding terug zien. Uit onderzoek zou je kunnen concluderen dat soja en sojaproducten ingezet kunnen worden bij de behandeling van overgewicht dat wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie. Maar de consumptie van soja heeft helaas ook vele negatieve gevolgen voor onze gezondheid en kan daarom niet veilig worden toegepast bij de behandeling van overgewicht. Het is überhaupt nog maar de vraag of het gezond is om vaak soja te eten.

Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht

Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt. Hermansen komt in december 2001 tot dezelfde conclusies. In zijn onderzoek maakt hij gebruik van diabetes type II patiënten.

Soja heeft niet alleen gunstige effecten bij de behandeling van overgewicht maar verlaagt ook de slechte vorm van cholesterol (LDL) en de schadelijke triglyceriden waardoor de kans op hart en vaatziekten sterk verkleind wordt. Dat is goed nieuws want verhoogde LDL en triglyceriden waarden komen vaak voor bij mensen met overgewicht.

Uit dit onderzoek zou je kunnen concluderen dat soja en sojaproducten ingezet kunnen worden bij de behandeling van overgewicht dat wordt veroorzaakt door hyperinsulinemie. Maar de consumptie van soja heeft helaas ook vele negatieve gevolgen voor onze gezondheid en kan daarom niet veilig worden toegepast bij de behandeling van overgewicht. Het is überhaupt nog maar de vraag of het gezond is om vaak soja te eten.

Soja kan ernstige tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken

Soja bevat een groot aantal stoffen die onze gezondheid negatief beïnvloeden. Een van deze zogenaamde antinutriënten blokkeert de werking van enzymen zoals trypsine. Trypsine is nodig voor de opname van eiwitten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan eiwitten en daardoor ook tekorten aan aminozuren. Ook bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12.

Sojabonen bevatten ook grote hoeveelheden fytaatzuur. Fytaatzuur remt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het fytaatzuur uit soja belemmert vooral de opname van zink. Zink is belangrijk voor de ontwikkeling van onze hersenen en zenuwstelsel maar beschermt ook tegen de ontwikkeling van diabetes. Zink is bovendien belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Een zink tekort kan dan ook ernstige gevolgen hebben voor onze gezondheid.

De negatieve effecten van fytaatzuur zijn in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgelegd. Onderzoek in derde wereldlanden waar de bevolking via ontwikkelingshulp programma’s geleerd is om soja te verbouwen en te eten geeft aan dat een groot deel van de bevolking deficiënt is aan bovengenoemde mineralen.

Vegetariërs die hun voeding grotendeels op soajaproducten zoals Tofu, etc baseren lopen de kans op ernstige tekoten aan vitamines, mineralen en aminozuren.

Soja extract kan borstkanker veroorzaken

Veel vrouwen gebruiken soja extract in de vorm van supplementen om borstkanker te voorkomen. Onderzoek uit 1996 geeft echter aan dat vrouwen die soja extract gebruiken juist een hogere kans op borstkanker hebben. In een studie die een jaar later werd gepubliceerd kwamen onderzoekers tot dezelfde conclusie.

Bovendien wordt de consumptie van soja in verband gebracht met een hogere kans op het krijgen schildklier en pancreaskanker.

Tofu, een sojaproduct, versnelt de veroudering van de hersenen

Soja extract, de grondstof voor producten als Tofu wordt gemaakt door eerst via een alkaline oplossing alle vezels uit de sojabonen te verwijderen waarna het soja extract via een zuur uit de oplossing wordt gehaald. Daarna wordt het soja extract opnieuw met alkaline behandeld om de effecten van het zuur te neutraliseren. Al deze behandelingen vinden plaats in aluminium tanks waardoor er een hoge concentratie aluminium in het uiteindelijke product, soja extract, terecht komt. Een te hoge dosis aluminium is zeer schadelij voor onze gezondheid. Campbell concludeert in zijn onderzoek uit 2002 dat aluminium mogelijk de kans het verkrijgen van Alzheimer vergroot. Solfrizzi e.a. komen een jaar later tot dezelfde conclusie.

White e.a. concluderen in hun onderzoek dat in april 2000 werd gepubliceerd dat Tofu consumptie het verouderen van de hersenen versnelt. In dit onderzoek werden voedingsgewoontes bestudeerd van mannen op middelbare leeftijd. Uit dit onderzoek bleek dat bij mannen die twee of meer keer Tofu per week aten de hersenen sneller verouderden dan bij mannen die dit niet deden.

Soja melk veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij kinderen

Soja wordt ook gebruikt als basis voor baby melk. Deze sojamelk bevat echter een grote hoeveelheid phytoestrogenen. Dat zijn stoffen met de eigenschappen die overeenkomen met die van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Onderzoek van Tuohy uit 2003 laat zien dat het niveau van deze plantaardige vrouwelijke hormonen bij baby’s, die met soja melk worden gevoed, factoren hoger ligt dan bij vrouwen die tijdens de overgang een soja dieet volgen. En dat is niet verwonderlijk omdat onderzoek aangeeft dat jonge kinderen de isoflavonen (phytoestrogenen) uit soja beter opnemen. Volgens Fitzpatrick een wetenschapper uit Nieuw Zeeland krijgen baby’s die sojamelk drinken door de grote hoeveelheid phytoestrogenen het equivalent van vijf anticonceptie pillen per dag binnen. Ook mannelijke baby’s die soja baby melk gebruiken krijgen dan vijf anticonceptie pillen per dag. Het is nog onduidelijk wat voor lange termijn gevolgen dit heeft. Dierproeven laten echter nu reeds zien dat een hoge dosis phytoestrogenen wel degelijk gevolgen heeft voor de mannelijke geslachtsorganen, in dit geval voor muizen. Het is dan ook niet vreemd dat de BBC in 2004 in een programma laat weten dat er mogelijk verband bestaat tussen onvruchtbaarheid bij mannen en de consumptie van soja.

Maar de consumptie van grote hoeveelheden soja kan mogelijk ook geboorte afwijkingen veroorzaken. Volgens een onderzoek van North en Golding uit januari 2000 is de kans op de geboorte afwijking hypospadie (afwijking aan de plasbuis bij jongens) vijf maal groter als vrouwen tijdens de zwangerschap vegetarisch eten. De onderzoekers denken dat dit komt doordat deze vrouwen hogere dosis phytoestrogenen via soja producten binnen krijgen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home