Monday, May 22, 2006

Glucose-fructosestroop: vermijden!

Fructosestroop: HFCS [high fructose corn syrup ofwel maïssiroop met een hoog fructosegehalte]

Steeds meer en meer wordt er glucose-fructose stroop toegevoegd aan allerlei snacks en etenswaren. Toetjes, koekjes, zelfs ham heb ik gezien.
Rond 1970 kwamen levensmiddelentechnologen op het sprankelende idee om de glucosestroop die je uit maïs kunt winnen, om te zetten in fructosestroop. Fructose is aanzienlijk zoeter dan glucose, maïs kost nauwelijks meer dan drinkwater en ook het chemische omzettingsproces is spotgoedkoop.

Wat is er nou mis mee? Fructosestroop heeft drie nadelen:

* - Je lever raakt in de war en maakt extra vrije vetzuren (‘triglyceriden’) aan die rechtstreeks in je bloedbaan komen en uiteindelijk als vet rond je middel belanden. Ook maken ze de insulinereceptoren in de spiercellen minder gevoelig voor het hormoon insuline, waardoor zowel de insulinespiegel als de bloedsuikerspiegel stijgen,
* - Je raakt er niet vol van. Normaal krijgt je lichaam een verzadigd gevoel doordat er insuline wordt aangemaakt. Fructosestroop zorgt niet voor een verhoging van de insuline en je krijgt niet meer het idee dat je vol zit.
* - Net als bij aspartaam krijg je er juist honger van waardoor je meer gaat eten en dus uiteindelijk dikker wordt!

Zie ook:
Duivels snoepgoed
Fructosestroop
Dik maker