Wednesday, April 16, 2008

Er leven meer mensen van kanker dan er dood aan gaan

De belangenverstrengeling tussen de medische wereld en de farmaceutische industrie wordt wel het medisch-farmaceutisch complex genoemd. Een machtige combinatie van wetenschap en kapitaal. Een tourtje door de commerciële wereld van de medische wetenschap met uitstapjes naar de DES-affaire, de Leidse biotechnologiebedrijven Centocor en Introgene en de kindermoordenaars van het Alphense chemische bedrijf Vos.

Lees verder

Het bedrog van de farmaceutische industrie

Het volgen van doktersadviezen staat tegenwoordig gelijk aan gevaar. Ieder jaar zorgen nieuw toegelaten medicijnen voor meer doden dan de hele Vietnam oorlog. Dood door medicijngebruik ontstaat door bedrog en niet door wetenschap. Het ontstaat door de gewoonte van artsen om medicijnen voor te schrijven op basis van informatie van de pillenfabrieken en publicaties in vakbladen.

Het bedrog komt in velerlei vormen. Medische publicaties en winstbejag zijn de meest belangrijke. Artsen vertrouwen op medische publicaties van collega’s om medicijnen voor te schrijven. Algemeen wordt aangenomen dat deze publicaties de belangrijkste oorzaak zijn voor het voorschrijven van specifieke medicijnen. Maar de publicaties kunnen niet vertrouwd worden omdat veel publicaties ontstaan door “ghost writing”. Ghost writing is de praktijk om afgestudeerde artsen artikelen te laten schrijven over bepaalde medicijnen, de voordelen ervan te benadrukken en de nadelen te verdoezelen. De afgestudeerde artsen worden ingehuurd door de farmaceutische industrie, zodat deze de naam van de arts kunnen gebruiken en daarna het rapport publiceren. De reden dat artsen hun naam voor deze praktijken lenen is geld en prestige. Zij ontvangen riante bedragen voor een rapport en ontlenen prestige aan de rapporten die gepubliceerd zijn. Uiteindelijk betaald de patiënt het gelach doordat zij slechte medicijnen voorgeschreven krijgen.

Hoewel het bovenstaande onwaarschijnlijk klinkt komt het veel vaker voor dan je denkt. Onderzoeken tonen aan dat er geen auteurs te vinden zijn die geen band met de farmaceutische industrie hebben. Geschat wordt dat ruim de helft van de artikelen in medische tijdschriften geschreven is door ghost writers.

Geneeskunde is op die manier geworden tot een gebied waar artsen niet meer kunnen vertrouwen op publicaties. De medische tijdschriften zijn overrompeld door de farmaceutische industrie. Zij krijgen artikelen toegezonden door artsen, maar weten ondertussen niet of die artikelen betrouwbaar zijn. Ondertussen is het grote publiek onwetend van deze ontwikkeling.

Geldhonger is de oorzaak van massamisleiding. De geldhonger zorgt er ondertussen voor dat het al lang niet meer gaat om het genezen van mensen, maar om het verkopen van medicijnen. Geldhonger heeft de hele wetenschap in haar klauwen en dient daarom al lang niet meer de belangen van patiënten.
De farmaceutische industrie gebruikt de geldhonger om hun eigen onderzoeken te sponseren binnen de muren van de universiteiten, patiëntenverenigingen en overheidsinstellingen. Geld wordt gebruikt om de resultaten van studies te kleuren en negatieve bijeffecten te verdoezelen.

Ook geldhonger komt veel vaker voor dan je denkt. Ruim een derde van de professoren aan de universiteiten hebben financiële belangen bij de farmaceutische industrie. Deze ontwikkelingen zijn al meer dan 20 jaar gaande.

Ghost writing en geldhonger verklaren waarom artsen gehypnotiseerd zijn om pillen voor te schrijven. Zij zien alleen de positieve kant. Maar het verklaart tevens waarom de moderne medische wereld dodelijker is dan oorlog. Ook is het lucratiever dan oorlog, het gevaar is sluipend, stil en komt met pen, papier en geld.

De farmaceutische industrie neemt trouwens geen enkele verantwoordelijkheid voor dit beleid. Integendeel, slachtoffers worden onzichtbaar gemaakt en ontmenselijkt. Ze worden simpel voorgesteld als ziekte of ouderdom.

Bron: The People’s Chemist