Monday, July 02, 2012

Hartinfarct kan vaak gestopt worden

VESSEM – Oorzaak en gevolg worden in de geneeskunde wel eens verwisseld. Een stolsel in de bloedvaten hoeft bijvoorbeeld niet altijd de oorzaak voor een hartinfarct te zijn, maar ook wel vaker een gevolg er van.
Jan Ramakers Ook zijn slechte bloedvaten te redden. Emeritus klinisch chemicus Jan Ramakers (68) uit Vessem schreef een boek over de oorzaak van aandoeningen.

Symptoombehandeling

De huidige geneeskunde richt zich nog teveel op symptomen van een ziekte in plaats van op de oorzaak, zegt Ramakers. ,,De oorzaken liggen vaak eenvoudig en logisch in biochemische processen in ons lichaam, en dat is in de geneeskunde niet altijd bekend”, weet Ramakers. ,,Mijn vader kreeg op 57-jarige leeftijd een hartinfarct. Dat heeft me aan het denken gezet. Een hartinfarct wordt  - zoals vaker verondersteld  - niet veroorzaakt door een stolsel in het bloed, maar door het ontsporen van het metabolisme als gevolg van zuurstoftekort. Het stolsel ontstaat dan vaak juist als gevolg van het infarct, en is er niet de oorzaak van. Die oorzaak ligt dan anders. Het hart produceert zoals elke spier melkzuur, en geeft dat af aan het bloed. Bij een te hoge concentratie melkzuur in de hartspiercellen ontstaat necrose, ofwel weefselverval. Dat kan leiden tot een hartinfarct. Het ontstaan van het infarct kan afgebroken worden  door het hart langzamer en tegelijk krachtiger te laten kloppen. Dan heeft het meer tijd om melkzuur aan het bloed af te geven, en zuurstof op te nemen.”

Strodival

,,Er bestaat een extract van de plant Strophantus Combé; dit wordt verwerkt tot het geneesmiddel Strodival of g-Strophantin. Dit medicijn is op recept in Duitse apotheken nog verkrijgbaar, maar in Nederland niet meer. Strodival mag als een wondermiddel worden beschouwd. Het stimuleert het enzym Natrium-Kalium-ATPase dat ervoor zorgt dat de hartspiercellen geordend na elkaar samentrekken. Een hartinfarct ontwikkelt zich vaak in enkele uren. Strodival zorgt ervoor dat het infarct gestopt wordt en er geen verdere schade wordt aangericht. Met strodival klopt het hart langzamer en kan zichzelf zo beter van zuurstof voorzien, kan melkzuur beter afgeven aan het bloed, en kan meer bloed in omloop brengen.” Vreemd dat in Nederland Strodival inmiddels niet meer verkrijgbaar is.

Vasolastica

Slechte bloedvaten in de benen kunnen leiden tot amputatie van een been, dit: ,,terwijl de oorzaak mogelijk kan worden aangepakt via het middel Vasolastica, dat verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. Uit de praktijk is bekend, dat bij slechte hartvaten dit middel ervoor kan zorgen dat na globaal anderhalf jaar de vaten voor 60 tot 70 procent weer schoon zijn. Vasolastica kan zelfs amputatie van een been voorkomen. En toch wordt het niet als medicijn erkend in Nederland!”
Ramakers, voormalig mede hoofd van het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch pleit daarom voor meer aandacht voor een biochemische aanpak van de oorzaak van ziekten. De natuurwetenschappelijke academische centra kunnen bij het multidisciplinair onderzoek tot grote steun zijn.


Wondermiddel

,,Oud-amateurwielrenner Willie van de Waterlaat kreeg voor 50-ste zijn eerste hartinfarct en kwam later in aanmerking voor 4 omleidingen. Op zijn 67-ste kon hij volgens de artsen niet meer geopereerd worden aan de vernauwingen van zijn kransslagaders; zo slecht zou zijn algehele toestand zijn – hij kon ook zonder ademnood geen vijftig meter meer lopen. Hij is nu 77 jaar en heeft  fietstochten gemaakt. Dat heeft onder meer te maken met het wondermiddel Vasolastica. Dat wordt al meer dan veertig jaar op de markt gebracht door het bedrijf Enzypharm in Soest. Het ging destijds om een klein bedrijfje met een omzet waarmee  het registreren van een medicijn, dat toen een slordige 100 miljoen gulden kostte, niet  mogelijk was; reden waarom Vasolastica geen geregistreerd medicijn werd. Zoveel geld kon het bedrijf niet opbrengen. Toch zijn er talloze publicaties over de goede werkzaamheid van Vasolastica (destijds Vasolastine geheten), en is het middel twee maal bij Koninklijk Besluit procedure tijdelijk toegelaten. Het middel werkt fantastisch. Mensen die door slechte vaten weefselverval aan de benen hadden, en te horen kregen dat het been geamputeerd moest worden, konden het been redden door het gebruik van Vasolastica. Het middel werkt snel: binnen een maand was al vooruitgang aan het been te zien. Bij hartvaten duurt dat langer; na anderhalf jaar is zo’n 60 tot 70 procent van de vaten weer schoon.”

In Nederland niet verkrijgbaar helaas: Strodival

,,Het andere wondermiddel, Strodival, werd in Nederland voorgeschreven door twee artsen, een in Heerlen, en een in Venlo. Maar dat is inmiddels weer vele jaren geleden. Ik probeer nu te achterhalen welke Duitse artsen in de grensstreek van Venlo Strodival nog voorschrijven. Ik heb in elk geval Strodival klaar liggen in de ijskast, voor het geval dat.”
,,Eind jaren ’60 van de vorige eeuw publiceerde dr. Berthold Kern zijn boek Der Myokard Infarkt bij Haug Verlag in Heidelberg. Daarin beschrijft dr. Kern hoe een hartinfarct ontstaat. Eerst zie je weefselnecrose van de hartspier ontstaan ter grootte van speldenknopjes, waarna het metabolisme verder ontregeld wordt tot de  necrose tot één groot gebied samenvloeit in de hartspier. Dan is het infarct compleet. Uit de door hem gepubliceerde theorie bleek, dat in de meeste gevallen het stolsel een gevolg is, en geen oorzaak van het infarct. Het is dus wel goed om nà een compleet infarct te dotteren of antistollingsmedicatie toe te passen. Maar beter is het om het infarct tijdig te stoppen met Strodival.”
,,Een andere Duitse onderzoeker, dr. Peter Schmidsberger, schreef het boek Skandal Herzinfarkt, in 1975 uitgebracht door uitgeverij Schulz (zie voor uitleg hierover: www.melhorn.de en ook melhorn.de/Strophskandal) Dr. Schmidsberger  beschrijft onder andere de strijd tussen voor- en tegenstanders die zeggen dat het stolsel wel of niet de oorzaak van een hartinfarct is. Ook hij vermeld  dat Strodival een wondermiddel is. Ga ook eens na welke sociaal economische voordelen toepassing van dit middel heeft: de samenleving bespaart enorm veel kosten als je een hartinfarct kunt stoppen.”

Galenus

,,De bestrijding van symptomen is ooit gepropageerd door de Romein Galenus. De huidige medische wetenschap is door Galenus beïnvloed. Jammer. Als je in plaats van de symptomen de oorzaak van een ziekte kunt aanpakken, doe je enorm veel voor het welzijn van mensen; maar je bespaart ook miljoenen op de volksgezondheidskosten  die inmiddels gigantisch uit de hand zijn gaan lopen.”

Lecithine

Ook statines ordent Ramakers in de categorie symptoombestrijding. ,,Cholesterolremmers zijn voornamelijk niet nodig en kosten ons jaarlijks circa 400 miljoen euro. Het euvel is vaak ook te verhelpen met een biochemische therapie van 1 tot 3 capsules lecithine van 1200 mg dagelijks. In het HDL deeltje wordt met lecithine het cholesterol oplosbaar gemaakt waardoor het via gal en darmen afgevoerd kan worden. In de grote Amerikaanse Framingham Hartstudie is zelfs ook aangetoond, dat aan het zogeheten HDL Fosfolipide (=Lecithine) een significant grotere beschermende waarde moet worden toegekend dan aan het HDL Cholesterol, en toch wordt het HDL Fosfolipide niet gemeten…

Migraine

Als voorbeeld van hoe het niet moet noemt Ramakers de bestrijding van migraine. Via een biochemische benadering blijkt er een simpele oplossing te bestaan voor deze pijnlijke aandoening; de therapie is vrij verkrijgbaar bij de drogist: vitamine B1 in het vitamine B-complex. Een dagelijkse hoeveelheid van 45 milligram B1 in het B-complex voorkomt in  veel gevallen aanvallen binnen enkele maanden. Het probleem wordt namelijk veroorzaakt doordat de hersenen meer glucose verbranden en daarmee melkzuur aanmaken dan de lever tijdelijk kan opnemen en omzetten. Daardoor ontstaat de beruchte hoofdpijn als gevolg van het verzuren van de hersenen. B1 zorgt ervoor dat de lever na drie tot zes weken meer melkzuur kan opnemen en verwerken, aldus Ramakers. Volgens hem wordt er geen onderzoek naar de heilzame werking van B1 gedaan omdat er, naar het schijnt, geen patenteerbare middelen uit gemaakt kunnen worden; of laat een progressieve industrie hier kansen liggen? Ook zou er een verandering in denken gewenst zijn, omdat in alle gevallen de arts de aangewezen professional moet zijn om de patiënt te behandelen.

Het boek: “Oorzaak en Therapie in de Geneeskunde” is voor € 14,95 verkrijgbaar via Boekenbent.com

http://www.hartpatienten.nl/redactioneel/hartinfarct-kan-vaak-gestopt-worden